In 2020 behaalde resultaten Sport en Beweegakkoord Amersfoort
De ambitie van het Amersfoortse Sport & Beweegakkoord is om alle Amersfoorters een leven lang op een door henzelf gekozen wijze en met plezier aan sport- en beweegactiviteiten te laten deelnemen.
De Amersfoortse Sport3hoek, bestaande uit de Gemeente Amersfoort, de SRO en de Amersfoortse Sportfederatie (ASF) heeft zich het afgelopen jaar ingezet om de thema’s van het Amersfoortse Sport- en Beweegakkoord invulling te geven.
Nu, begin 2021, zijn wij erin geslaagd, met financiële, materiële of personele ondersteuning van sportaanbieders, onderwijsinstanties, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, om alle thema’s binnen het akkoord inhoud te geven, onder begeleiding van toegewezen projectgroepen voor de uitvoering.
Vanzelfsprekend blijven wij ons ook in 2021 inzetten, om bewegen als belangrijk onderdeel van een gezonde, actieve leefstijl voor alle inwoners van Amersfoort mogelijk te maken.
Wanneer u of uw Organisatie, Stichting, Vereniging of goed onderbouwd maatschappelijk initiatief denkt een bijdrage te kunnen leveren aan de doelstelling van het Sport- en Beweegakkoord van Amersfoort dat past bij de onderstaande projecten, (welke zijn geaccordeerd via Gemeentelijk Besluit) neem dan contact op via mail: sportakkoord@sro.nl.
Projectplan aanvraagformulier 2021 in PDF
Projectformulier 2021 Sport & Beweegakkoord Amersfoort in Word
In 2020 behaalde resultaten Sport en Beweegakkoord Amersfoort
Laagdrempelig sport en beweegaanbod:
Samenwerking Indebuurt033, Wijkteam Amersfoort en Buurtsportcoach Amersfoort.
Om beter aan te kunnen sluiten bij de wensen en behoeften van de inwoners in Amersfoort kijken we in een gezamenlijk traject wat de inwoners nodig hebben, om in beweging te komen en hoe we daar als collectief ondersteuning aan kunnen bieden.
Nieuwkomers in Beweging:
In september 2020 is gestart met een pilot om statushouders die in Amersfoort komen wonen, direct een leefstijlprogramma aan te bieden. Het vervolg is verder ontwikkeld en in maart 2021 moet de tweede groep van start gaan. Naast voorlichting over gezonde voeding en gezonde leefstijl, krijgen de deelnemers ook een introductie in de Nederlandse sport- en beweegcultuur, via deelname aan verschillende sporten, bezoek aan de sportschool en bewegen in de openbare ruimte.
Samenwerking sociaal domein en gezondheidszorg:
Wandelen met de dokter
Wandelingen met de dokter en leefstijlcoach voorzien in een behoefte vanuit de wijkbewoners en zorgprofessionals. De projectgroep ziet dat ze in staat zijn om de verbinding tussen het lokale sportaanbod en de zorgprofessionals te versterken en aan te vullen met nieuw, laagdrempelig aanbod.
Gezond (g)oud in Balans
Het project Gezond (g)Oud in Balans is een samenwerking tussen huisartsen,
praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, de SRO, Rode Kruis aan huis, Indebuurt033,
GGD Regio Utrecht en de beweegaanbieders in Nieuwland (sportverenigingen en
sportscholen). Gezamenlijk wordt ingezet op het versterken van de ouderen en hen naar passend sportaanbod te begeleiden.
Bestuurskracht bij verenigingen:
(Financieel) gezonde sportkantine
Met een nieuwe samenwerking tussen Multifood, Scheerder drankhandel en de Sligro Amersfoort begeleiden we sportverenigingen naar een verantwoord en gezond aanbod in sportkantines, door middel van drie centrale bijeenkomsten en een gepersonaliseerd traject met hun leverancier.
Vrijwilligersbeleid met professionele ondersteuning:
Sportvrienden
Sportvrienden werkt met studenten die een sleutelrol spelen in het vergroten van sportparticipatie en het normaliseren van jeugdzorg door inzet van ‘een belangrijke ander’ in het leven van de jeugdzorgjongere. Na een korte opleiding worden kwetsbare jongeren gekoppeld aan een sportvriend en wordt gewerkt aan re-integratie bij sportverenigingen en -aanbieders.
Masterclass vrijwilligers
Tijdens de masterclass wordt kennis en ervaring opgedaan en gedeeld over de opstelling van goed vrijwilligersbeleid en de daarbij behorende uitvoering binnen diverse sport-, cultuur- en andere verenigingen. Hierbij wordt een aanzet gegeven tot (cultuur-)veranderingen door in te gaan op de organisatie-identiteit, toekomstplannen en het beleid ten aanzien van vrijwilligers in deze plannen.
Pedagogisch Sportklimaat:
Clubkadercoach
Via een co-financiering van het Sport- en Beweegakkoord Amersfoort wordt de inzet van de clubkadercoach mogelijk gemaakt. De clubkadercoach zal gedurende één of twee seizoenen een vereniging ondersteunen bij het opzetten van een gedegen trainersbegeleidingsbeleid. De clubkadercoach zorgt dat ná zijn of haar vertrek, de rol wordt overgenomen door trainersbegeleiders van de club zélf en is tot die tijd een sleutelfiguur voor een positief sportklimaat.
Flexibel sport- en beweegaanbod:
Onderzoek flexibel sport- en beweegaanbod: de Hoef
Flexibel sport- en beweegaanbod is een breed begrip. Om aan te sluiten bij de wensen van de inwoners wordt gestart met een onderzoek naar de wensen, behoeften en kansen voor flexibel sport- en beweegaanbod bij sportpark Zielhorst voor en door bewoners, bedrijven en sportverenigingen.
Sportwereld en bedrijfsleven:
Platform sport en bedrijven
Het Platform Sport & Bedrijven Amersfoort verbindt de kennis en kunde van de bedrijven, sportverenigingen en sportaanbieders in Amersfoort om gezamenlijk duurzame initiatieven te ontwikkelen. Denk aan thema’s als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, bedrijvensport en onderwijs. Kijk voor een update over het lopende project op de website van de Amersfoortse Sport Federatie.
Meting beweegvaardigheid en sportdeelname:
Jong en vaardig in beweging: MQ Scan
Jong en vaardig in beweging zijn begint met motorische vaardigheden. Kinderen op de basisschool gaan middels de MQ Scan getest worden op hun motoriek, zodat aan hen. of aan de ouders/verzorgers, een specifiek beweegadvies of doorverwijzing gegeven kan worden. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe hoog de sportdeelname onder de doelgroep is. Zodra de lessen bewegingsonderwijs weer van start gaan, wordt gestart op 10 scholen in Amersfoort.
Beweegprogramma’s voor kleuters en peuters (< 6 jaar):
Activiteiten Peuters en Kleuters
Motorische vaardigheden zijn al door jonge kinderen aan te leren. Peuters en kleuters kunnen in beweging komen bij de sportvereniging, bij commerciële aanbieders en bijvoorbeeld op school of kinderdagverblijf. Bestaande en gewenste peuter- en kleuteractiviteiten gaan in een jaarprogramma geplaatst worden.
Bij voldoende animo worden nieuwe activiteiten opgestart en binnen dit project worden peuterleid(st)ers, trainers en ander personeel opgeleid, om met deze groepen in beweging te komen (kaderscholing).
Naschools sport- en beweegaanbod
Naschoolse activiteiten Voortgezet Onderwijs
Leerlingen op het Voortgezet Onderwijs (met name op het vmbo) bewegen over het algemeen te weinig. De sportdeelname loopt terug bij jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 jaar. Voor deze doelgroep wordt sportaanbod georganiseerd in de directe nabijheid van school en aansluitend aan de schooltijden, in samenspraak met deze jongeren.
De leerlingen vormen een wezenlijk onderdeel van het projectteam en samen met de VO-scholen wordt gekeken naar de invulling en organisatie van activiteiten.