Jong en vaardig in beweging – MQ scan
Vaardig in bewegen, is één van de pijlers van het Sport- en Beweegakkoord Amersfoort.
De ambitie van dit lokale Sport & Beweegakkoord is àlle Amersfoorters een leven lang op een, door henzelf gekozen, wijze en met plezier aan sport- en beweegactiviteiten te laten deelnemen.
Maatschappelijke organisaties in Amersfoort kunnen een projectaanvraag indienen dat bijdraagt aan de ambities van het Sport & Beweegakkoord. De aanvraag wordt besproken binnen een Kernteam waar diverse partijen zitting in hebben, zoals de wijkteams, Indebuurt033, SRO, de Amersfoortse Sportfederatie, het onderwijs, GGD Regio Utrecht en de gemeente. Het Kernteam besluit of het project wel of geen doorgang kan vinden.
Er staan mooie projecten op het programma in samenwerking met (sociaal-maatschappelijke) partnerorganisaties.
Project Jong en Vaardig in Beweging – MQ scan
Marianne Grim van de SRO, een maatschappelijke organisatie die zich onder andere inzet voor sportstimulering voor vitale mensen in een vitale samenleving, heeft als projectleider het initiatief genomen om bij te dragen aan de verbetering van de motoriek van basisschoolkinderen, om daarmee hun gezondheid te bevorderen.
Op de vraag hoe de SRO uitvoering kan geven aan het project Jong en Vaardig in beweging geeft Marianne Grim een helder antwoord ; “Motoriek speelt een cruciale rol in de gezondheid van kinderen en staat voor ‘het vermogen om te bewegen’. Steeds duidelijker wordt dat een goed ontwikkelde motoriek, een nauwe relatie heeft met alle vormen van bewegen. Kinderen die achterblijven met hun motorische ontwikkeling, zullen minder makkelijk en minder graag bewegen, ook later als ze volwassen zijn. Terwijl meer bewegen, samen met goede voeding, de belangrijkste basis vormt voor een gezond leven.
Door een Motorische Quotiënt Scan, afgekort MQ Scan, uit te voeren kunnen we de motorische ontwikkeling van kinderen meten én verbeteren in de basisschooltijd.
Uiteraard kunnen wij dat niet alleen en moeten we samenwerken met Amersfoortse basisscholen, waarbij vakleerkrachten, LO gecertificeerde groepsleerkrachten en buurtsportcoaches* van SRO, de scan gaan uitvoeren.
Als er een signaal is dat een kind motorisch gezien minder goed functioneert, kan er met hulp van ouders c.q. verzorgers bijtijds interventie ingezet worden.
De landelijke beoordelingsmethode is snel, objectief en betrouwbaar. Afgelopen schooljaar 2020 werden meer dan 135.000 kinderen gescand met de MQ Scan. Al 780 basisscholen en meer dan 100 gemeenten doen mee. Dàt wil ik ook bewerkstelligen in Amersfoort.
Op dit moment is bekend dat 5 Amersfoortse basisscholen binnenkort gaan starten met de MQ scan. Helaas hebben 5 scholen, vanwege de covid-19 crisis, uitstel aangevraagd.
De MQ scan moet namelijk binnen in een sporthal of sportzaal uitgevoerd worden. Kinderen volgen een kort beweegparcours waarin verschillende bewegingsvormen aan bod komen en waarbij de tijd bepalend is voor de score. Uiteraard is het parcours aangepast aan het niveau van het kind: onderbouw – middenbouw – bovenbouw.
Vanwege covid-19 zijn er scholen die ervoor kiezen om uitsluitend buiten te sporten. Omdat de sportleerkracht altijd 1,5 meter afstand moet bewaren van de leerling, heeft dat helaas ook gevolgen voor het sport en beweegaanbod in de sportzaal.
Desondanks hopen wij met de huidige samenwerkende basisscholen na de meivakantie te beschikken over de eerste resultaten.”
*Buurtsportcoaches worden ingezet in een aantal ABC wijken om te ondersteunen bij het beweegonderwijs en bij de organisatie van naschoolse activiteiten.
ABC staat voor Amersfoortse Brede Combinatie. De Gemeente Amersfoort investeert in deze ontwikkeling die in de wijk zorgt voor voorzieningen in onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en ruimte voor sport, spel en andere activiteiten.
Marianne Grim heeft plannen en nieuwe ideeën waar de SRO in de toekomst mee aan de slag wil om Amersfoorters meer te laten sporten en te bewegen.
Het doel is dat er op àlle 30 basisscholen in Amersfoort een speciaal opgeleide vakleerkracht voor lichamelijke oefening ofwel beweegonderwijs wordt aangenomen.
Wilt u ook bijdragen aan de verbetering van de motoriek van basisschoolkinderen, bent u LO-docent, BuurtSportCoach of groepsleerkracht en vervult u sport en beweeg- activiteiten in en rondom een basisschool, neem dan contact op met Marianne Grim: mgrim@sro.nl
Meer informatie over de MQ scan vindt u op de landelijke website: https://mqscan.nl/
Draagt u ook bij aan de doelstellingen van het Sport & Beweegakkoord?
Wanneer u of uw Organisatie, Stichting, Vereniging of goed onderbouwd maatschappelijk initiatief heeft waarmee u denkt een bijdrage te kunnen leveren aan de doelstelling van het Sport & Beweegakkoord van Amersfoort , neem dan contact op via mail: sportakkoord@sro.nl
Op deze website kunt u nadere informatie vinden onder de tab SPORTAKKOORD.