Sportsubsidieregeling: Nederland heeft per 1 januari 2019 Europese vrijstelling ingevoerd
Om de bouw, het onderhoud en het beheer van sportaccommodaties, én de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen te stimuleren, kunnen amateursportorganisaties subsidie aanvragen.
De regeling ‘bouw en onderhoud sportaccommodaties’ subsidieert sportgerelateerde kosten die vanaf 1 januari 2019 aan de organisatie gefactureerd worden.
Sportorganisaties (verenigingen en stichtingen) kunnen in de periode 2019-2023 een beroep doen op de subsidieregeling ‘stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties’ voor de bouw, aanschaf en het onderhoud van (amateur)sportaccommodaties en sportmaterialen.
Ook hier gelden voorwaarden:
• een dienst wordt verricht die nauw samenhangt met de beoefening van de sport of lichamelijke opvoeding;
• als deze dienst wordt verricht door een instelling zonder winstoogmerk; en
• als deze dienst wordt verricht voor personen die aan sport of lichamelijke opvoeding doen.
Situatie vanaf 2019
In 2013 oordeelde het Europese Hof dat de btw-sportvrijstelling niet alleen beperkt mag blijven tot sportverenigingen. In 2017 heeft het kabinet bekendgemaakt dat de btw-sportvrijstelling in 2019 inderdaad wordt verruimd. Exploitanten van sportaccommodaties hoeven dus ook geen btw meer te betalen over hun inkomsten.
Deze verruiming van de vrijstelling klinkt positief. Dat werkt in de praktijk echter anders. Hoewel exploitanten van sportaccommodaties geen 9% btw meer hoeven af te dragen, verliezen ze ook hun recht op aftrek van btw (meestal 21%). Het belastingvoordeel raken ze dus kwijt.
Geen btw-aftrek voor sportorganisaties die niet naar winst streven. Hiervoor komt een subsidieregeling (de compensatieregeling).
Graag verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de subsidies Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties en dit overzicht van Team Sportservice.